Kökschefen: ”En hungrig elev kan inte fokusera”

news

2022-04-12, 13:53

Studier från bland annat Livsmedelsverket pekar ut skolmaten som en viktig komponent i lärandet men också för stämningsläge och allmänt humör. Precis som i klassrummet lyssnar vi på forskningen – och därför är vår ambition att ingen elev ska gå hungrig.

På Nordic International School är det studierna som står i centrum och för att maximera våra elevers förutsättningar till att uppnå goda studieresultat, lägger vi stort fokus på skolmaten. Patrick Hallbäck, verksamhetschef för kök och matsal, berättar vad det praktiskt innebär:

– Varje dag ska våra elever ha möjlighet att välja mellan tre olika varmrätter och tre olika sallader. Vi är lyhörda till elevernas önskemål och tillagar det som uppskattas för att säkerställa att ingen elev går hungrig.

Nordic International School Essingen har ett helt nyrenoverat kök och som samtliga systerskolor inom koncernen har skolan ingen matsal, utan en skolrestaurang.

– Vi vill skapa en trevlig atmosfär för eleverna och har inrett skolrestaurangen för att skapa en lite mer vuxen miljö. Vi har olika typer av sittplatser och har en viss stil på inredningen, säger Patrick Hallbäck.

En stor del av skolans koncept handlar om det internationella. Vi utbildar våra elever till att bli världsmedborgare vilket också speglar sig i vår inställning till skolmat. Svinn är inte bra för miljön och global uppvärmning påverkar människor över hela världen. Därför arbetar vi aktivt för att motverka svinn och göra eleverna medvetna om hur deras handlingar kan påverka människor i andra länder.

– Vi samarbetar med Generation Waste som innebär att vi använder vissa mätverktyg för att veta hur mycket mat vi slänger. Tids nog kommer vi ha skärmar på alla skolor där vi kontinuerligt visar hur mycket mat vi slösar eller sparar, fortsätter Patrick Hallbäck.

Mat på Nordic International School är därför inte bara ett verktyg för att hjälpa eleverna akademiskt, utan även ett sätt att ytterligare utbilda eleverna och få fram vårt internationella budskap.

– Tanken är att vi så småningom kommer kunna ha tävlingar alla skolor emellan, där den med minst svinn vinner, avslutar Patrick Hallbäck.

Källor: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_1_lunch_och_larande.pdf

Presskontakt

Relaterat material